Vissza az iskolába: 15 tipp stresszkerülő szülőknek

Amellett, hogy a gyerkőc már nem otthon vagy nyári programokkal fogja tölteni az idejét és felszabadul néhány óra a szülők számára, nem árt odafigyelni, hogy zökkenőmentessé váljon a szeptemberi sulikezdés.

Segítünk néhány hasznos tippel, melyekkel nem csak lazábban vehetőek lesznek az őszi kihívások, de néhány stressz okozta szarkaláb is megspórolható.

 1. Vegyél mély levegőt!

 2. Olvasd végig, majd válogasd ki, esetleg priorizáld a tippeket, hogy elkészítsd a haditervet.

 3. Beszéld meg a gyerekekkel mire számítanak, milyen elvárásaik vannak az új tanévvel kapcsolatban.

 4. A haditerv elkészítésébe vond be a kicsiket, találj ki olyan programtervet, amivel kapcsolatban a gyerkőcök lelkesednek.

 5. Találjatok ki jó előre programokat, amiket suli előtt és után szívesen csinálna a palánta.

 6. Próbáljatok meg előre gondolkodni a menün, hogy mit vigyen a pici enni-inni a suliba (egy új uzsis doboz is csodákra képes, ha a lelkesítésről van szó).

 7. Az iskolaszerek beszerzése is izgalmakkal tölti el a lelkes kis nebulókat, pláne, ha a kedvenc karakterük képe szerepelhet a füzeteken, tollakon, táskákon.

 8. Alakíts ki egy kényelmes tanuló sarkot, mellyel a kicsi motivációt érezhet arra, hogy jól teljesítsen az iskolapadban.

 9. Realizáld magadban, hogy a reggeli kapkodást, felváltod egy mindent kielégítő esti előkészületarmadával, ami a gyerkőc másnapi ruháját és tízóraiját illeti, a sulitáska bepakolásával együtt.

 10. Gondolkodj jó előre, hogy hogyan teremthetsz a csemetéknek nyugodtabb alvást, hiszen minden energiájukra szükség lesz az új tanév megkezdtével.

 11. Minimum két héttel az első tanítási nap előtt, állítsd vissza az év közbeni lefekvési időt.

 12. Vezess be egy motivációs rendszert annak érdekében, hogy megérje jó jegyeket szerezni (itt nem kell nagy dolgokra gondolni, mondjuk minden 3. ötösért jár egy tábla csoki).

 13. Készítsd fel magad arra, hogy minimum 10 perccel korábban kell majd kelned, hiszen a kapkodás helyett, a váratlan meglepetések is jobb, ha kontroll alatt maradnak.

 14. A váratlan helyzetek jönnek-mennek, így nem árt beszerezni egy jolly jokert, egy bármikor riasztható ismerős vagy rokon személyében, mondjuk egy nagymamát, aki ha közbe is jön valami, el tud menni az iskolába a gyerekért.

 15. Hogy önmagad dolgát is megkönnyítsd, tartsd a kapcsolatot nyáron is a tanárokkal, hogy jó előre tudj tájékozódni a tantervről, így esetleg beszerezhetsz hasznos könyveket és anyagokat a tanuláshoz.

Szeptemberre fel!

Olvasd el többi cikkünket is:

A nevetés pszichológiája »

Velünk kupon nélkül is jól jársz! »

Aréna a nappaliban »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben