Miért alkalmazzunk fejlesztő játékokat?

A játékboltok polcain évről évre egyre több készségfejlesztő játékkal találkozhatunk. Na de miért is jók ezek a játékok? A játék a gyermek leginkább fejlesztő hatású tevékenysége, testileg, lelkileg és mentálisan egyaránt. A különböző fejlesztő játékok gyermekünket folyamatosan ösztönzik a tanulásra, a világ megismerésére és az önállóságra. Fontos tehát, hogy időben elkezdjük motiválni gyermekünket ezen képességekek gyakorlására. Igyekezzünk elősegíteni a mindennapi ismeretszerzést és tartsuk bennük ébren a vágyat az új dolgok megismerése iránt. Ezekre pedig a készségfejlesztő játékok kiválóan alkalmasak, hiszen velük a gyermek játszva szerezheti meg a felcseperedéshez szükséges tudást és tapasztalatokat!

A csöppségeknél rendkívül ajánlott mozgásfejlesztő játékokat alkalmazni. A mozgás már csecsemőkortól kezdődően jelentős fejlesztő szereppel bír, segíti az idegrendszer megfelelő működését és hozzájárul az izomzat egészséges fejlődéséhez. A csecsemő a mozgásokon keresztül kezdi el megismerni a világot. A mozgásfejlődés a személyiség kialakulását is befolyásolja. Intenzív szakasza a születéstől 10–12 éves korig tart, mely időszakban a mozgás a külvilággal történő kapcsolattartás eszköze. Ez által fejlődnek a szervek, szervrendszerek. A fejlődési fázis két irányú, hiszen a mozgások révén fejlődő ideg- és mozgatórendszer lehetővé teszi az újabb és bonyolultabb mozgások elsajátítását. Ez pedig olyan pszichés funkciójavulásban is közreműködik, ami elengedhetetlen az optimális gondolkodási képesség kialakulásában.

A mozgásfejlesztés csecsemőknél a finom motorikus mozgással kezdődik. Motorikus mozgás alatt értendő a kondicionális (erő, gyorsaság, állóképesség) és a koordinációs (egyensúly, térbeli tájékozódás, ritmusérzék) képességek, valamint az ízületi mozgékonyság. A Tatamiz márka termékei, mint a Baby Gym: motoros képességfejlesztő gimnasztika labda és az Egyensúlyozó, fejlesztő készlet által gyermekünk motorikus képessége jelentősen fejlődhet.

Babánk megtapint, érzékel, ízlel, megszagol tárgyakat, így kezdi el megismerni a külvilágot. Ezért fontos az érzékszervek fejlesztése is. A színek és formák megismerésében, a forma és színberakó játékok nagyon hasznosak. Ezen fejlesztők pedig a tapintás általi megismerést is elősegítik. A TickiT Tapintó táblája, és Szivárvány építőkészlete segítenek megérteni a gyerekeknek a méretek közötti különbségeket, továbbá kreatív szórakozást gyújtanak. Ha gyermekünk szenzoros feldolgozási zavarral küzd, a TickiT szenzoros játékai tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen direkt SPD-s gyerkőcök részére tervezték őket.

 TickiT

Ahogy gyermekeink egyre jobban felcseperednek, a logika fejlesztése is elengedhetetlenné válik. Ha időben elkezdjük megismertetni gyermekünkkel a logikai játékokat, nagy valószínűséggel az iskolában is jobban fog teljesíteni a matematikai alapú tárgyakból. A logikai játékok fejlesztik a gyerekek térlátását, felhívják figyelmet a különböző összefüggésekre, elősegítik a későbbi problémamegoldási képesség kialakulását. A memória feladatok javítják az odafigyelést és a koncentrációt, a reflexek kielégítő működését. A Headu logikai játékok között mindenki megtalálhatja a neki leginkább szimpatikusat! A legfontosabb, hogy együtt játszunk a gyerekekkel és oktassuk őket mi is!

Olvasd el többi cikkünket is:

Homokozásra fel! »

Ünnepeljük az Olimpia világnapját! »

Így válassz megfelelő SUP-ot! kisokos »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben