10 dolog, amit nem tudtál a LEGO-ról

A LEGO a legismertebb és legkedveltebb építőkocka-márka világszerte. Gyerekek milliói játszanak vele nap mint nap, mégis megeshet, hogy még sosem hallottál ezekről az érdekességekről, amik a márkához kötődnek.

  1. A dán márka neve két dán szóból ered: leg godt, annyit jelent, „jól játszani”. Találó, hiszen remekül lehet vele játszani!

  2. A céget 1932-ben alapította Ole Kirk Christiansen. Az építőelemek pedig 1958-ban nyerték el mai formájukat, így a dizájn már több, mint 60 éves!

  3. Ole Kirk Christiansen asztalos volt, aki elvesztette a munkáját. Ezután kezdett apró fajátékokat gyártani először gyermekeinek, majd a sikerre való tekintettel üzletet nyitott belőlük.

  4. A márka építőkockái mindig passzolnak. Ez annak köszönhető, hogy az öntőformák 0.002 mm-nél nem térhetnek el többel. Ez pedig annyira kicsi, hogy szemmel teljesen érzékelhetetlen a különbség. Azért így is akad 18 kocka minden egy millió között, ami megakad a szigorú minőségellenőrzésen.

  5. Ha egymás mellé állítanál 340 millió LEGO-figurát - ennyit gyárt a cég egy átlagos évben - akkor egy 7900 km-es sort kapnál. Ez több mint a Budapest-New York távolság.

  6. Az eddig készített legmagasabb LEGO-torony 28,7 méter magas és 465.000 darabból építették. Ez a torony nem más, mint egy kalózhajó árbóca a kaliforniai LEGOLAND-ben.

  7. Ha el akarod érni a holdat, nincs más teendőd, mint építeni egy oszlopot 40 milliárd LEGO elemből. Ne aggódj amiatt, hogy van-e elég kocka. Az eddig legyártott építőelemekből tízszer is megépíthetnéd ezt az oszlopot. A LEGO egyébként már a világűrt is meghódította! 2011-ben űrhajósok 13 LEGO készletet vittek magukkal a Nemzetközi Űrállomásra.

  8. A valaha kiadott legtöbb darabból álló LEGO készlet a Taj Mahal szett. Pontosan 5922 darabból áll.

  9. Az első LEGO figura 1978-ban készült, és azóta több mint 4 milliárdot gyártottak. Minden LEGO figura magassága 4 kockányi, kivéve, ha van valami a fején. Ha a miniemberek egy országot alkotnának, ők lennének a világ legnépesebb nemzete.

  10. A LEGO-t a British Association of Toy Retailers 2000 nem az év, hanem egyenesen az évszázad játékának választotta.

Olvasd el többi cikkünket is:

Készüljünk a húsvétra! I. – Tojáskaland »

A zsákbamacska és a kibontás öröme – fiúknak is »

Mit játszhatnak a felnőttek? »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben