Készüljünk a húsvétra! II. – Nyuszi hopp!

Folytatódik a húsvéti hangolódás. A múlt héten a tojások kerültek terítékre, ma azonban egy még emblematikusabb, szerethető figuráról derítjük ki, hogyan kapcsolódik a húsvéthoz. Természetesen az állatsimogatók sztárjáról, a nyusziról van szó.

A húsvéti nyuszi a gyermekfolklór része. A kicsik hisznek benne, és izgatottan várják, milyen ajándékokat hoz számukra. Érthető, hiszen még a vallásos szellemben nevelt gyerekek számára is könnyebben befogadható egy kedves nyuszi eljövetele, mint az ünnep eredeti lényege, Krisztus feltámadása. A nyúl, akárcsak a tojás, ősi termékenységi szimbólum. A tavaszi napforduló, a természet megújulása, és a bő termésbe vetett hit mellé nagyon is illik a számos kicsinyét felnevelő nyúl alakja.

A tojások kapcsán említett húsvéti tojásvadászatnak gyakran része a fészek, hiszen a húsvéti nyúl, akit mezei nyúlként szokás ábrázolni, ezekben helyezi el a tojásait. Azonban, ha a nyúl emlősállat, hogy kapcsolódik hozzá a tojás? Egyes elméletek szerint egy német félrehallásnak köszönhetjük a húsvéti nyulat, mert ebben a nyelvben a nyúl és a gyöngytyúk szó meglehetősen hasonlít – a gyöngytyúk és a tojások között pedig már nyilvánvaló az összefüggés. Egyes országokban, mint Franciaország és Belgium, kiírták a nyuszit a történetből. Ott a tojások a húsvéti harangokból potyognak elő. A távoli Ausztráliában pedig, ahol a nyúl nem őshonos, a helyi erszényesnyúllal helyettesítik őt.

A nyulak aranyosak, és nincs olyan gyerek, aki ne szeretné őket. Fontos azonban, hogy csak akkor ajándékozzunk élő állatot a gyerekeknek, ha már elég nagyok ahhoz, hogy gondoskodjanak egy élőlényről. Az ünnepi időszak alatt megnő az igény a lakásban is tartható nyuszikra, ám a húsvét utáni hetekben sok kisállat kerül vissza a tenyésztőkhöz, vagy éppen védtelenül a szabadba. A gyerekek hamar ráunnak a nyulakra, mert nem olyan emberközpontúak, mint például egy kutya. Éppen ezért a nyúlvásárlást ne bízzuk csupán az ünnepi hangulatra.

Ha a gyerekek pillanatnyi vágya egy édes kis nyuszi, vegyünk nekik plüssnyulat. Az interaktív játékok kedvelőinek pedig ajánljuk egyik legnépszerűbb játékunkat, Betsy nyuszit. A pihe-puha robotnyuszi ugrál, és jön, ha szólítjuk. Azért bánjunk vele óvatosan, mert a zajoktól megijed – ilyenkor pedig csak kis gazdája vigasztalhatja meg.

Betsy nyuszi

Olvasd el többi cikkünket is:

A NERF sikertörténete »

5 ok a társasozásra »

Az erdő kis állatai takaros babaházakban »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben