Játékos tanulás tavaszi szünet alatt is

Tavaszi szünet alatt a gyerekek másra nem tudnak gondolni, mint az édességre és a játékra, de mi van ha azt mondjuk hogy játék helyett, akarom mondani inkább játék mellett még tanulhatnak is.

jatekos-tanulas_1

A hasznos játékidő elég tág fogalom, az ember általában akkor használja, ha szórakozás közben ragad is valami az emberre és nem csak jól érzi magát, de tanul is. A gyerekek különleges igényeire szabva számos oktató jellegű játék létezik, melyekkel a játszva tanulás már nem annyira ismeretlen fogalom, sőt még tovább bővíthető a tanulás iránti érdeklődésük és szeretetük.

Kísérletezni jó

A Science4you vagy Kosmos tudományos játékokon túl, egyszerű háztartási holmikkal is kísérletezhetnek a gyerekek.

jatekos-tanulas_2

Vegyük például a tojás a vízen trükköt, mely húsvét alkalmával egy szórakoztató, hangulatos és egyben érdekes kísérlet. Kell két pohár víz, 2 darab tojás, illetve egy kis só. Az egyik vízbe tegyünk sót, majd figyeljük meg, melyik pohárban süllyed el a tojás és melyikben lebeg. Mivel a só hatására a víz sűrűsége nagyobb, ezért a tojás ott fog kukucskálni a víz tetején. Szülőként rajzolhatunk mókás arcot a tojásokra: egy pánikolós és egy elégedett arckifejezéssel megáldott tojás kiválóan szemlélteti a kísérlet kimenetelét, azonban arra ügyeljünk, hogy a vidám arcú tojás a sós vízbe kerüljön.

Művészkedni jó

A gyerekek és a kreativitás a két egymást legjobban kiegészítő dolog a világon, hiszen nem is lehetne kísérletezőbb kedvű az ember annál, mint amikor még tanulgat a világ dolgairól. Szünet alatt nem árt, ha noszogatjuk a kicsiket és kreativitásra sarkalljuk őket. Persze arra ügyeljünk, hogy ünnepek előtt alaposan készüljünk fel és szerezzünk be minden olyan hasznos terméket, mely segíthet a gyerekeknek fantáziájuknak testet ölteni.

jateko-tanulas_2

Színesceruzák, zsírkréta, olló, ragasztó, cellux, tavaszi kiegészítők. A kézműves dolgok mellett, a különleges igényű gyerekek pólókat is dekorálhatnak, vagy ha már nem fér ki a műalkotás a hűtőre, akkor a gyurma tűnhet a legjobb megoldásnak, hiszen bármikor újrakezdhető a mű.

A szerepjáték jó

Számos érv szól a szerepjátékok mellett, így bátran menjünk bele a játékba és ne bánjuk meg egy percig sem, ha épp egy kalózhajón érzik magukat a kicsik. Azok számára, akik szeretik keverni a dolgokat és cselesen adnának kedvet a kisebb gyerekeknek, hogy tanuljanak, azok számára okos tipp lehet: ha beszereznek egy állványos rajztáblát. A tanár-diákos szerepjáték jót tesz a gyerekeknek, így empátiát is tanulhatnak, valamint kedvet kaphatnak a tanuláshoz. Ha a terv kisiklik sincsen gond, hiszen melyik gyerek nem szeret rajzolni egy táblára? Játékos tanulásra fel!

Olvasd el többi cikkünket is:

Vissza az iskolába: 15 tipp stresszkerülő szülőknek »

5 kerti játék, amit mindenki szeretni fog! »

A játék jó üzletemberré tesz »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben