Így válassz megfelelő SUP-ot! kisokos

Az utóbbi évek legnépszerűbb szabadtéri sporteszköze vitathatatlanul a SUP. Az egészen kis gyerekektől az idősekig űzött sport remek kikapcsolódás nyáron a természetes vizeken. Ha már próbáltad vagy még csak gondolkodsz a kipróbálásán, adunk pár tippet, hogy miket kell tisztáznod, mielőtt beszerzed a saját SUP deszkád.

Profi vagy amatőr?

Az első dolog, amit meg kell határozni, az az, hogy a merev vagy a felfújható deszka illik jobban a szokásaitokhoz. Mindkét fajtának megvan a maga előnye és hátránya. A felfújható változat könnyű, kényelmesen tárolható és szállítható. Ezzel szemben a merev deszka jobban siklik a vízen és gyorsabb. Profik az utóbbit szokták választani, míg a hobbi SUP-osoknak inkább a felfújhatót ajánljuk.

Egyéni vagy családi?

Ezután számba kell venni, hogy kinek vagy kiknek szánjátok a deszkát. A leírásoknál mindig látod, mekkora teherbírású darabról van szó. Ha egy fő használója lesz a deszkának, akkor az ő súlyával számolj. Ha viszont családi deszkát keresel, amire egy-két kis potyautas is felfér, akkor az összes lehetséges utas súlyát kell összeadnod – utóbbi esetben érdemes fontolóra venni egy hosszú deszkát, mert egy 3 méternél hosszabb darabon már két felnőtt is kényelmesen elfér. A teherbírást a deszka vastagsága is befolyásolja. A 10 cm-es vékony deszkák kevesebbet bírnak, mint a 15 cm-es vastag deszkák.

Stabil vagy gyors?

Ha szót ejtettünk a deszka hosszáról és vastagságáról, akkor ne feledkezzünk meg a szélességéről sem. Egy szélesebb deszka stabilabb, de a fizika törvényeinek megfelelően lassabban is szeli a vizet, mint egy keskeny, áramvonalasabb darab. Kezdőknek a 75 cm szélességű deszkák ajánlottak. A széles deszka sebessége nem lesz zavaró, amíg gyakorolsz, vagy ha csak a családdal eveztek pár kört. Viszont, azoknak, akik versenyezni készülnek, vagy SUP túrákra mennek, ahol akár több órát is eltöltenek a deszkán, érdemes egy karcsúbb és gyorsabb darabra váltani, ami a kanyarokat is szépen veszi.

Akár profi vagy, akár kezdő, azt javasoljuk, hogy minőségi terméket válassz. A felfújható deszkák hajtogatása megterheli az anyagot, így a strapabírás elengedhetetlen a kopás és a sérülések elkerüléséhez. Érdemes azt is ellenőrizni, hogy mit kapsz a deszka mellé. A felfújható deszkákhoz mindig a mellékelt vagy ajánlott pumpát használd. Azt pedig használat közben tudod kitapasztalni, hogy milyen lapát, szkeg vagy táska a legkényelmesebb számodra. Ha eleve járnak a SUP-hoz ilyen kiegészítők, akkor az remek kiindulópont lehet a hobbisportkarrieredben.

 sup

Olvasd el többi cikkünket is:

Mit csináljunk gyereknapon? »

Szuper tippek, hogy a fürdetés élmény legyen! »

Miért alkalmazzunk fejlesztő játékokat? »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben