A nevetés pszichológiája

A nevetés pontos oka a mai napig rejtély, az viszont biztos, hogy ez az egyik leggyakoribb szociális megnyilvánulás. A nevetés a kommunikáció fontos eszköze, emellett pedig gyógyító hatása is van. Már az egészen kicsi babák is elsajátítják ezt a közlésformát és megörvendeztetik vele a környezetüket.

És miért örülnek a szülők, ha nevet a kisbabájuk? A nevetés csökkenti a feszültséget és összességében egy boldog állapotról árulkodik - kiváltképp egy őszinte csecsemő esetében. Ha valami mókás arc vagy hang nevettette meg a kicsit, az arra is utal, hogy a baba humorérzéke rendben fejlődik - ezt pedig nem érdemes alábecsülni, mert hatással van a későbbiekben az önbecsülésre, a problémamegoldásra és a társas érintkezésekre. A nevetés egyfajta jutalom a szülő számára, hiszen ez a gyermeke visszajelzése arról, hogy minden rendben van.

Mindenféle játék alapja az, hogy a gyerekek szeretnék utánozni a felnőtteket. Éppen ezért olyan népszerűek a klasszikus alvósbabák, vagy bármilyen kisbaba alakú játék. Ha egy játék, amit a gyermek gondoz, visszanevet rá, az ugyanolyan jutalom és boldogsághormon-forrás számára, mint a szülők számára a gyermekük nevetése.

A digitális korban pedig hatalmas az igény az ehhez hasonló interakcióra, visszajelzésre. Ennek az igénynek tesz eleget az IMC Toys Laffies - Kacagó baba játéka, amit a gyerekek a különböző kiegészítőikkel nevettethetnek meg. Azonban, ha nem a megfelelő ponton próbálják ingerelni a babát, legörbül a szája - ezáltal még nagyobb öröm, ha ismét felhangzik a jókedvű kacagás.

A babák annyira 21. századiak, hogy saját Youtube-sorozatuk is indul, éppen most. Kattintsatok a Kitoons – magyarul csatornára és kövessétek Greta, Nora és Lily kalandjait az ovisuliban, hogy aztán még nagyobb élmény legyen megnevettetni őket.

Az első rész már elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=Y5vUPhj5y4Y

Olvasd el többi cikkünket is:

Mezítláb az egészséges lábakért »

10 dolog, amit nem tudtál a LEGO-ról »

Top5 jelmezötlet gyerekeknek – otthonra is! »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben