5 ok, amiért jót tesz a gyerekeknek a halloween

A halloween egyre nagyobb teret hódít Magyarországon. Van, aki kimondottan örül ennek az egyedi ünnepnek. Mások viszont idegenkednek tőle mondván, hogy a beöltözésre ott van a farsang. Ez a kísérteties nap viszont több tekintetben eltér a farsangi mulatozástól és nem is célja, hogy kiváltsa azt. A gyerekekre pedig sok szempontból jó hatással lesz, ha idén ti is kipróbáltok néhány halloweeni szórakozást.

1) Teret kap a kreativitás

A halloweenra készülés rengeteg kreatív tevékenységre ad lehetőséget. Izgalmas családi program például a töklámpások faragása. Az ikonikus őszi dekorációból szülői segítséggel mindenki megalkothatja az egyéniségéhez illőt. A gyerekek képzeletét megmozgatja a saját jelmezük kitalálása is. Emellett a lakásdekorálásban és ételek tematikus díszítésében is szorgoskodhatnak a kézműveskedést imádó gyerkőcök.

2) Megtörnek a hosszú őszi hétköznapok

Télen ott a karácsony, tavasszal húsvétra lehet készülni. A hosszú őszt felszabdalja ugyan egy hétnyi tanítási szünet, mégis kevés olyan esemény van, amire várakozással tekinthetnek a gyerekek. A mindenszentek kétségkívül fontos hagyomány, de semmiképp sem alkalmas az önfeledt készülődésre. A halloween nagy előnye, hogy őszre esik, így alkalmat ad a rutin áldásos megtörésére.

3) Ideális feszültséglevezetés

A halloween nem egyszerűen kizökkent a stresszes hétköznapokból, hanem tökéletes alkalmat nyújt a gőz kieresztésre. Ez az az ünnep, amikor egy kicsit fel lehet rúgni a szabályokat. Ki lehet próbálni, milyen rossznak, ijesztőnek lenni. Boszorkányként lehetséges a varázslás, szinte kötelező a főzetkészítés, a kísérletezés és kutyulás. Az étel végre lehet undi. A gusztustalan szó ezen a napon bóknak számít. Halloweenkor virágzik a gyermekhumor. A megengedett szabályszegés segít abban, hogy a gyerkőcök kiengedjék a rendszerezett iskolai élet során felgyülemlett feszültséget.

4) Közösségi tevékenység

A gyerekek imádják a tematikus zsúrokat, így a halloweent is szeretni fogják. Örülnek minden alkalomnak, amikor áthívhatják a barátaikat egy játékos összejövetelre. Izgalmas dekoráció, sok-sok slime, különleges kinézetű ételek, és még beöltözni is lehet ¬– biztos a siker.

5) Megszelídül a félelem

Amíg farsangkor bárminek be lehet öltözni, halloweenkor elsősorban az ijesztő jelmezeké a terep. A beöltözés, a dekoráció és a tematikus játékok is segíthetnek abban, hogy a gyermekek úrrá legyenek a félelmeiken. Játékos módon találkozhatnak mindennel, ami a hétköznapokban rémületet kelt bennük. Az ijesztő ízeltlábúak már nem is olyan hátborzongatóak, amikor cukorból vannak. Az éjszaka ismeretlen árnyai már nem is olyan kísértetiesek, ha a gyerekek is boszorkányokká és vámpírokká válhatnak, és tudják, hogy a szellemjelmez mögé a tesójuk bújt. Ezen a napon ki lehet nevetni mindent, ami félelmetes. Megéri idén megteremteni a saját halloweeni hagyományaitokat, hogy egy újfajta várakozással telhessen meg ez az ősz.

 sup

Olvasd el többi cikkünket is:

Kell egy kis csínytevés: Fel ne ébreszd aput! »

Válaszd ki Te az Ország Játékát! »

Közös idő a magabiztos sulikezdésért »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben