5 érdekesség a karácsonyról – szokások a nagyvilágból

A karácsony szóról Magyarországon mindenkinek a fenyőfadíszítés, a fa alatt lapuló ajándékok ugranak be először. Szenteste együtt várjuk a Jézuska és az angyalkák érkezését. Elmaradhatatlan étel a halászlé, esetleg a töltöttkáposzta, és az asztalra biztosan kerül bejgli is. De hogyan ünnepelnek más országokban? Összegyűjtöttünk Nektek 5 különleges karácsonyi szokást a nagyvilágból.

1) Találd meg a mandulát! – Finnország

A finneknél kihagyhatatlan karácsonyi reggeli a tejberizs. A fahéjjal ízesített finomság különlegessége, hogy egyetlen szem mandulát rejt. Aki megtalálja, az a következő évben szerencsés lesz. Hagyományosan ugyan egyetlen magocska rejtőzhet csupán a teljes adag tejberizsben, de az előrelátó szülők azért néha csalnak egy kicsit, és minden gyerkőc adagjába rejtenek egyet-egyet.

2) Rejtsd el a seprűt! – Norvégia

Norvégiában úgy tartják, hogy a gonosz szellemek és boszorkányok szenteste bújnak elő. Mint az köztudott, a boszorkák kedvelt járműve a seprű. Aki nem akarja magára vonni a banyák figyelmét, az elrejti erre az éjszakára a ház összes seprűjét. Arról viszont nem szól a fáma, hogy a porszívót is félteni kéne, így megtisztulhat a lakás.

3) Örülj a póknak! – Ukrajna

Ukrajnában is van egy elsőre inkább halloweent idéző karácsonyi szokás. Itt ugyanis megszokott jelenség, hogy a karácsonyfát pókhálóra emlékeztető díszek ékítik. A legenda szerint egy szegény özvegy nem tudta mivel díszíteni a fenyőt a jeles ünnepre, ám a jószándékú pókok éjjel a segítségére siettek. A kedves nyolclábúak csodás hálóruhába öltöztették a fát az özvegy és gyermekei nagy örömére. Így Ukrajnában nem okoz riadalmat a pók a karácsonyfán, sokkal inkább jószerencsét jelent.

4) Zöldségeket a cipőcskékbe! – Hollandia

A karácsonyi készülődés fontos állomása a Mikulás érkezése. Nem csak a magyar gyerekek fényesítik ki a cipőket és csizmákat december elején az apró ajándékok reményében, ez Hollandiában is szokás. A holland télapó, Sinterklaas viszont a magyar Mikulással szemben fehér lovon közlekedik. Az ajándékokat remélő gyerekek répát hagynak a cipőcskékben, hogy ezzel kedveskedjenek a pacinak. Korábban az is szokás volt, hogy virgács helyett krumplit rejtett Sinterklaas a rossz gyerekek lábbelijébe.

5) Olvassunk együtt! – Izland

Izlandon a szenteste az introvertáltaknak kedvez, hiszen bevett szokás könyvet ajándékozni szeretteinknek, majd meghitt közös olvasással tölteni az est maradék részét. Ti mit olvasnátok szívesen karácsonykor?

Forrás: www.holidayextras.com, www.countryliving.com

Olvasd el többi cikkünket is:

Kell egy kis csínytevés: Fel ne ébreszd aput! »

Válaszd ki Te az Ország Játékát! »

5 ok, amiért jót tesz a gyerekeknek a halloween »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben